Seo uzmanı olmanın avantajları neler? Seo danışmanlığı nedir?
SEO uzmanı olmanın avantajları neler? SEO danışmanlığı nedir?
Bu blog yazımızda SEO uzmanı ve SEO danışmanın tam olarak ne iş yaptığını anlatacağız.
Dijital mecrada, dünyada interneti kullanan her kesim arama motorunu yani google‘ı kullanıyor. Herhangi bir şeye ulaşmak ve onun hakkında bilgi almak için kullanılan bu arama motoru, içerisinde adeta geniş kapsamlı güncel bilgiler bulunduran büyük bir ansiklopedi kaynaklarından birisidir.
Fakat bu kaynakların oluşması ve güncelleşmesi için sürekli yazan, araştıran, paylaşan birileri olması ve bunları da okuyan ve bulan arama yapan birilerinde olması gerekiyor.
Google aslında bu yazan ve okuyan kesimin tam olarak ortasında yer alıyor. Her iki kesimi bir araya getiriyor.
Google aynı zamanda güncelleştirilmiş bir bilgi kaynağı demek. Bu demde kullanıcılar sürekli bilgi ve deneyimlerini bu platformda paylaşarak diğer insanların daha fazla bilgiye ulaşmasını sağlıyor. Diğer insanlar da bu bilgilerden faydalanarak başka bir kesime aktarıyor. Aslında bu zincirleme bir bilgi akışının da örneğidir.
Seo uzmanı ne iş yapar?
Bir Arama Motoru Optimizasyonu yani (SEO) Uzmanı, arama motorları için optimize edilmiş şekilde web sitelerindeki değişiklikleri analiz eder, inceler ve uygular. Bu, arama motorlarındaki sayfa sıralamasını iyileştirerek bir siteyi en üst sıralamaya çıkarmasına yardımcı olur.
Basit bir ifadeyle; web sitenizin arama motoru sonuçlarının en üstünde görünmesini sağlamak SEO uzmanının görevidir. Seo danışmanı; ilgili arama sonuçları ve olumlu bir kullanıcı deneyimi ile birlikte artan site trafiğini potansiyel bir satış ağına çevirebilir.
Bir seo uzmanın temel amacı tüm satış ve pazarlama tekniği ile hemen hemen aynıdır. Bir seo uzmanın en çok sık kullandığı araçlar ise aşağıdakilerdir.
*Google search console
*Google adwords ve adsense
*Moz, semrush, ahref,
Peki SEO yani arama motoru optimizasyonu bu işin neresinde?
Değerli okuyucular, google arama motoru optimizasyonu bilgilerin ve içeriklerin kişiye en doğru ve yalın bir şekilde ulaşması için bazı kurallar koymuştur. Bu kurallar çerçevesinde girilen ve yayınlanan içeriklerin okuyucularla buluşması için bazı filtrelerden geçmesi gerekir. SEO uzmanı veya SEO danışmanı tam olarak burada devreye giriyor.
Google her yazana ve yayım yapana değil, kendisinin koyduğu kurallara ve içeriklere göre girdi yapan kişileri baz alıyor. Örneğin bir seo danışmanı bir yayınlayacağı bir makalede kullanıcıların ne istediğini ve neleri analiz ettiğini bilmeli. Daha önce bu bilgi başka bir yerde var ise yayımlama yapmayacağını da bilmeli. Bu bilgiler dahilinde farklı içerikler girecekse bu içeriklerin hangi kurallar dahilinde yazılacağını da bilmeli.
Nedir bu seo kuralları?
Yoast seo’ya göre Google’da bir makalenin uzunluğu en düşük 300 kelime olmalı. Yani kullanıcıya aktaracağınız bilgi minimum 300 kelime içermelidir. Bu sadece kurallardan bir tanesidir. Seo danışmanı bu kuralları bildiği için makalesini da ona göre yazacaktır.
Seo uzmanı sadece makale mi yazar?
Seo uzmanın görevi sadece makale yazmak değil, makaleyi koyulan kriterlere göre yazmasıdır. Yukarıda sadece minimum 300 kelime kuralından bahsettik. Bu seo uzmanın bileceği en basit seo kurallarından sadece bir tanesidir.
Seo uzmanı makale yazmadan önce şunları çok iyi bilmelidir.
Yazacağı içerikle ilgili araştırma bilgisine sahip olması.
Girilecek içerikle ilgili rakip araştırması
Ux yani kulllanıcı deneyimi de bu kurallardan sadece bir kaçıdır. Tüm bunları gerçekleştirmesi için yazacağı konuyu ve içeriği çok iyi araştırması gerekir. Kopyalama yapmaması (ki google bunu spam olarak var sayar) aynı zamanda içeriklerinde kaynak belirtmesi veya yönlendirme yapması (outlink – dış link) da denir. Seo için önemli kurallar arasında yer alır.
Seo uzmanı olmanın avantajları neler? Seo danışmanlığı nedir?
Seo uzmanı olmanı olmak her ne kadar kolay gibi görünüyor olsa da göründüğü kolay bir meslek değil. Sürekli koyulan kurallara göre deneyimlenme ve bilgi sahibi olunması gerekir. Bu kurallar google güncellemeleri ile birlikte sürekli değişmektedir. Yani sabit bir bilgiyle seo uzmanı olamazsınız.
*Güncellemeleri takip etmeniz gerekir.
*Nelerin değiştiğini analiz etmeniz gerekir.
*Kısacası sürekli araştırmanız gerekir.
Seo uzmanı veya seo danışmanı olmanın en güzel avantajı dijital dünyada yer almaktır. Çünkü günümüzde bilgiye ulaşmanın en kolay en pratik yolu arama motorlarıdır. insanlar aramalarını google üzerinden yaptığı içinde git gide bu meslek grubu ciddi anlamda talep oluşturacaktır.
Şunu unutmamak gerekir ki; Google özgün ve bilgiye ulaşılabilirliği en kolay kılan kişileri sever. Her seo uzmanı hemen hemen google algoritması ve kurallarından haberdardır. Hatta bu yol o kadar zorlu bir süreç ki, eksikliklerini olan uzmanlar mutlaka eksikliklerini tamamlamak için eğitim alma yoluna gider, seminerlere katılırlar.
Seo uzmanı aynı zamanda arama motorlarının koyduğu kurallar neticesinde içerik ve strateji belirleyen kişilerdir.
Seo uzmanları ne yapar?
SEO uzmanları, web sitelerinin taranabildiğinden, mümkün olduğunca verimli bir şekilde tarandığından emin olmaya odaklanır. Etiketler ve anahtar kelimeler gibi doğru “meta verilerin” dahil edildiğinden emin olmak önem verilen konulardan bir tanesi. Bir diğer önemli yön ise içerik tanıtımıdır. “Link building” in ötesinde içerik tanıtımı 2015 yılında giderek daha önemli hale geldi.
Bir seo uzmanın bilgi ve kapsamından olması gerekilen detaylardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.
*İçerik bilgisi (Seo kuralları)
*Sayfa açılış ve yüklenme hızı (son derece önemli)
*Teknik (yüklenme hızı, font boyutları, resim boyutları, chache)
Nasıl seo danışmanı olunur?
Google’ın arama motorları için koyduğu kurallara mutlaka göz atın. Bu kurallar SEO‘ya giriş için atmanız gereken adımları belirler.
Bu kuralların kapsadığı başlıca adımlar:
Web sitenizi düzenleme
Sayfadaki içeriğinizi optimize etme
Sonuçlarınızı ölçme
SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu fikrinin tamamı web arama araçları etrafında döndüğünden, nasıl çalıştıklarını anlamak önemlidir.
Bir sayfayı arama motorlarına tanıtırken, dikkate alınan birçok algoritma, yazılım öğrenimi ve verisel içerikler vardır.
Bu nedenle Arama Motorlarının nasıl çalıştığı hakkında bazı temel ve karmaşık kavramları anlamak gerekir.
Örneğin;
Google’ın 2020’deki yenilikleri: Daha yeni Google algoritmaları SEO‘nun yapılma şeklini yeniden şekillendirmesi. Kullanıcı amacı şimdi daha önce olduğundan çok daha yüksek sırada yer alıyor. Bunu şöyle açmak gerekirse, kullanıcı ne arattırdı neyi buldu ve buldukları onu tatmin etti mi?
Kullanıcı deneyimi veya UX’de dikkate alınması gereken önemli bir ölçüttür. 2020 yılında UX daha önemli faktörlerden biri web sitenizin yükleme hızıdır. Web sitenizin ne kadar kullanıcı dostu ve deneyim açısından zengin olduğu da önemlidir.
İçerik bilginizin olması gerekir.
Herkes makale yazarı olamaz.
Aynı zamanda, içerik yazmanın herkes ve herkes için olmadığı da doğrudur.
SEO içerik yazma analitik düşünme ve ayrıca SEO teknik bilgisi gerektirir.
Arama sonuçlarının web’de görünmesinin ana nedeni, içeriğin sonucudur.
Dolayısıyla, içerik oluşturma ve LSI (Gizli Semantik Dizin Oluşturma) içeriğini nasıl oluşturabileceğinizi bilmeniz gerekir.
Şu anda işe yarayan, müşterilerin verimli bir şekilde tüketebilecekleri önemli içeriktir.
Seo zaman ve sabır gerektiren bir iştir.
Böylece, yüksek kaliteli içerik oluşturmak için pozitif olmak, genel anlamda SEO yayınlarınıza yardımcı olacaktır.
2020’deki yenilikler: En son Google algoritması, içerikteki anahtar kelime miktarından ziyade kaliteye daha fazla önem veriyor.
Kod bilginizin olması seo açısından çok önemli
HTML ve CSS öğrenin.
Neden?
Çünkü bunlar arama motoru botları tarafından en çok tercih edilen kodlama dilleri.
Temel olmamasına rağmen, bu iki dilde yeterlik kazanmak için uygun.
SEO sonuçlarınızı engelleyen HTML ve CSS sorunlarından oluşabilecek problemlerden dolayı oluşan seo sıralama kaybını önlemek için mutlaka HTML ve CSS bilgisi sahip olmanız gerekir.
2020’deki yenilikler: İki kelime Yapısal Veri. Yapısal verileri web sitenizin koduna dahil etmeyi öğrenin.
Yapısal veriler, şirketinizin daha net bir resmini arama motoruna boyamaya yardımcı olur ve bu da daha üst sıralarda yer almanızı sağlar.
Seo uzmanın bilmesi gereken bazı kurallar
*İçerik
*Meta etiketler
*Başlık
*Alt resim etiketleri
*Ve benzeri ve benzerleri
Seo ux (kullanıcı deneyimi) de bilinmesi gerekilen kuralların en başındadır.
Bu, arama botlarının içeriğinizi kapsamlı bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine olanak tanır.
Herhangi bir iyi SEO danışmanı SEO anahtar kelime araştırma araçlarının önemini söylerler. Bir seo uzmanı veya danışmanı olarak mutlaka bu araştırma yapan yazılım araçlarına sahip olmalısınız.
Seo uzmanın bilmesi gereken bazı araçlar
Bu araçların bazıları:
Semrush
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Moz’dan Anahtar Kelime Araştırma
ve Aherfs.
Bir seo uzmanın anahtar kelime araştırma yapmasını kolaylaştıran bu yazılım araçları, bilinmesi gerekilen yardımcı araçlardan bir kaçıdır.
Bu araçların çoğu ücretlidir.
Temel arama motoru pazarlaması yani (SEM) bilgisinin olması gerekir.
Sem arama motorları için son derecede önemli bir pazarlama çeşitidir.
*İçerik pazarlama
*Google Ads
*Google Adwords
*Ücretli pazarlama
*Çevrimiçi iletişim yönetimi
*Link Oluşturma
*İnternet pazarlamacılığı
*Sosyal Medya Optimizasyonu
*Sosyal medya pazarlamacılığı
*İçerik Pazarlama Stratejisi gibi konuları ele alır.
İyi bir seo uzmanı olmak istiyorsanız bu başlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Bu saydıklarımız bir seo uzmanın bilmesi gereken kurallardan sadece bir kaçı. Bununla birlikte sürekli değişen güncellemelerle gelen yenilikler, size sürekli öğrenme arzusunu vurgulayacaktır. Unutmayın ki dijitalleşen dünyada insanların istekleri ve araması değiştiği sürece, bu kurallarda sürekli olarak değişecektir. Bu sebeple seo danışmanı olmak için bu kuralları bilmeniz ve eğitimleri almanız gerekir.
Daha fazla bilgi ve içerik için blog yazımızı takip edin.
Bizi instagram‘dan takip etmeyi unutmayın.
[…] geldiğimiz kapsamlı bir sektör. Kullanıcılar genelde arama motorlarında sıklıkla SEO nedir? Seo uzmanı ne iş yapar? Seo’nun açılımı nedir? Seo uzmanı maaşı ne kadar? gibi aramalar yapmaktadır. Tüm bu […]
[…] Ayrıca Bkz: Seo Uzmanı […]