BlogSağlık

Otoimmün Hastalıklar | ve diğer hastalıklar

Otoimmün Hastalıklar


Otoimmün hastalıklar vücudun bağışıklık sistemine verdiği olumsuz cevaplar olarak adlandırılıyor, vücut kendi bağışıklık sistemine saldırılıyor ve onu kötü etkisi altına alıyor. Normal koşullarda bağışıklık sisteminin görevi vücudu zararlı organizmalara, mikroplara, patojenlere virüslere karşı savunmakken otoimmün hastalıklar bunu baskılıyor ve görevini yerine getirmesine engel oluyor. Normal koşullarda bağışıklık sistemi kendi hücreleri ile yabacı hücreleri ayırt edebilirken edemez hale geliyor. Bunun sonucunda sağlıklı hücrelere saldıran otoantikorlar adlı proteinleri salgılıyor ve vücudun belli kısımlarının işlevini yapmasına engel oluyor.

Otoimmün Hastalıklar Kimlerde Daha Fazla Görülür? ​​​​​

Otoimmün Hastalıklar- Solargezi

Kadın hastalarda erkek hastalardan iki kat daha fazla görülmekte, hastalığın görülme yaşı ise genellikle kadınların doğurgan olduğu yaşlarda başlar 14-44 yaşlar arası daha sık görülür, bundan farklı olarak yaygın görüldüğü bazı ırklar da vardır örneğin; lupus Amerikan-Afrikan ve Latinleri Kafkas ırklarından daha fazla etkiler.

Yaygın Görülen Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?

Romatoid Artrid - Solargezi

Tip 1 Diyabet Hastalığı: Pankreas insülin hormonu üretir ve kan şekerini düzenler. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi pankreasta insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir ve vücudun bazı organlarına ve damarlara zarar verir.

Otoimmüni Kapsayan Hastalıklar

Otoimmün Hastalıklar Neler-min

Romatoid Artrid Hastalığı: ​​​​​​Bu hastalıkta bağışıklık sistemi eklemlere saldırır. Eklemlerde ağrı, katılık, kızarıklık oluşur. 30’lu yaşlarda daha fazla görülüyor.

Psoriasis Hastalığı: Normalde deri hücreleri çoğalır ve onlara gerek olmadığında dökülür. Bu hastalıkta deri hücreleri hızlı çoğalıyor ve deride ekstra hücreler birikiyor. Deri kızarıyor ve plaklar oluşuyor. Psoriasis hastalarının bazılarında eklemde kızarıklık ve katılık oluyor, buna psoriatik artrit denir.

Multipl Sklerozis Hastalığı: Bu hastalıkta sinir hücrelerinin etrafındaki miyelin kılıf zarar görür. Bu da beyin ile vücut arasındaki sinir geçişine engel olur. Yürümede zorlanma, denge, yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu hastalığın çıktığı kişilerin büyük bir çoğunluğu yürümede yardıma ihtiyaç duyuyorlar.

Addison Hastalığı: Hastalık böbreküstü bezlerini etkiler. Böbreküstü bezlerindeki kortizol ve aldosteron hormonlarının çok az sentezlenmesi vücudun karbonhidrat kullanımını ve depolamasını etkiler. Bunun sonucunda yorgunluk, bitkinlik, kilo kaybı ve düşük kan şekeri oluşur.

Graves Hastalığı: Bağışıklık sistemi tiroit bezlerine saldırır ve bezin hormonlarının çok fazla üretilmesine neden olur. Bu hormonlar vücut metabolizmasını etkilediği için çok fazla çalışmaları metabolizmayı aşırı hızlandırır ve sinirlilik, kilo kaybı, hızlı kalp atışı ortaya çıkar.
Hashimoto Tiroidi Hastalığı: Graves hastalığının aksine tiroit bezi hormonlarını yavaş üretir. Bunun sonucunda kilo alımı, soğuğa duyarlılık gibi sorunlar ortaya çıkar.

Otoimmün Hastalıkların Tanısı İçin Yapılan Testler Nelerdir?

Otoimmün Hastalık Tedavisi-min

Hastalığın tanısı genellikle tek bir test ile ortaya çıkmıyor. Bu yüzden doktorlar tanı koymadan önce birçok test yaparlar. Doktorların ilk kullandığı test antinuclear antibody (ANA) testtir. Bu testin sonucunun pozitif çıkması hastanın bir otoimmün hastalık sahibi olduğunu gösterir ancak hangisi olduğunu göstermez, yapılan diğer testler ile de hastalığın tam tanısı konulabilir.

Otoimmün Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıkların tam bir tedavi yöntemleri yoktur, hastalık tam olarak ortadan kalkmaz ama aktif bağışıklık sistemi cevaplarını kontrol edebilir, iltihabını azaltabilir. Bunun için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır.
Yorgunluk, bitkinlik, ağrı, şişme gibi sorunlar için gerekli ilaçlar kullanılır. Ek olarak dengeli düzenli beslenme, spor ve egzersiz yapılması önerilir. Çok fazla otoimmün hastalık vardır, ancak bütün otoimmün hastalıkların birincil tedavi yöntemi için anti-inflamatuar bağışıklık sistemini baskılayıcı etki gösteren ilaçlar kullanılır.

Daha fazla bilgi ve içerik için blog/sağlık bölümünden içeriklere ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

SolarGezi

Solargezi Yöneticisi

Paylaş
Bağlantıyı kopyala