Kulak Çınlamasının Altında Sindirim Sistemi Mi Var?
Kulak Çınlaması
Kulak Çınlaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kulak çınlaması gündelik hayatta herkesin karşılaştığı bir durum. Bu durumu ciddi yapan şey kalıcı olması yani belli bir süre zarfından sonra geçmemesi. Böyle bir durumda vermiş olduğu psikolojik etkiler ve duyusal rahatsızlıklar beraberinde kalıcı olmasıyla birlikte bir takım problemleri de birlikte getiriyor. Kulak çınlaması dediğimiz şey aslında biz onun varlığını kabul edip alışana kadar kolay değil. Bu süre zarfında dikkat etmemiz gereken şey onu anksiyete boyutuna taşımayıp sakin kalmamız gerekecektir.
Kulak çınlaması geçer mi?
Kulak çınlamasının kalıtsal bir değeri yok ise çoğu zaman geçicidir. Fakat geçmiyorsa da onun altında yatan nedenleri aramak ve sıralamak gerekir. Bunun için uzman doktor tarafından incelenmesi (KBB) doktorları tarafından teşhis edilmesi de son derece önemlidir. Kulak çınlamasının kalıtsal olmasının bir nedeni ise tinnitus (sürekli) çınlama demek. Böyle bir durumda kulak çınlamasının geçici olması ihtimaller dahilinde değerlendirilir. Yaşam süresi boyunca tedavisi olmayan tinnitus ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için oto-313 firmasının kulak çınlamasını önlemek için ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bu firma çalışmalarını başarı ile tamamlarda, kulak çınlamasının geçici olduğunu söyleyebiliriz.
Tinnitus nedir? Kulak çınlaması nedir
Tinnitus, bedenin dışındaki herhangi bir kaynaktan gelmeyen bir sesi bilinçli olarak duyduğumuzda meydana gelir. Bu bir hastalık değil, altta yatan bir sorunun belirtisi olabilir.
Tinnitus, işitsel olmayan, bir veya iki kulakta aralıklı veya sürekli olabilen ve düşük veya yüksek perdeli bir iç sestir.
Değişen sesler ıslık, cıvıldama, tıklama, çığlık atma, tıslama, statik, kükreme, uğultu, nabız atışı, boğmaca veya müzikal olarak tanımlanmıştır.
Kulak çınlaması ile ilgili ortaya atılan bazı teoriler ve nedenler
Bu yazımda aslında ortada hiç bir bilimsel veriye ait olmayan bir kaç görüş paylaşmak istiyorum. En azından bu teorilerin dolaylı olarak kulak çınlaması ile ilgili bağlantılı olduğunu düşünüyorum.
Tinnitus’un neden olabileceği bazı ihtimaller
1-Boyun düzleşmesi
2-Sinir sistemi
3-Sindirim sistemi
4-Gastrolojik problemler
5-Vitamin ve mineral eksikleri
6-Anksiyete ve Psikolojik nedenler
7- Bazı ilaçların yan etkileri
gibi nedenleri sıralayabiliriz.
Kulak çınlaması ile ilgili bağlantılı olan vitamin ve mineraller.,
B12 – D vitamini – Magnezyum ve Folat
Kulak çınlaması ve sindirim sistemi ilişkisi
Kulak çınlamasının sindirim sistemi ile ilişkisi serotanin ile dolaylı olarak bağlantılıdır. Eğer ki panik atak ve anksiyete gibi durumlar söz konusu ise burada bazı kaygı ve biliçsel bozuklukları baz almalı ve bunun bir nedenin de sindirim sistemine bağlı olduğunu unutmayalım. Unutmayalım ki serotanin dediğimiz hormonun %90’ına yakın bağırsaklardan üretilir. Bu sebeple sindirim sistemi ile ilgili bir problem söz konusu ise; üretilmeyen bir hormon (serotanin) ve sonrasında beraberinde gelen panik atak ve kaygı bozukları beraberinde gelen kulak çınlaması da bununla bağlantılıdır. Bunun bir tarafı da bilindiği üzere özellikle Anksiyete ve panik atak bozukluklarında kulak çınlamalarının geçmesi için psikiyatriler anti depresan ilaçlar yazarlar. Kaygı bozuklarını engellemek ve önlemek için yazılan ilaçlarda kulak çınlamasının önüne geçilmesi hedeflenir. Nitekim ki problemin kendisini çözmek yerine problemin ortasından başlayıp psikiyatri ilaçlarını kullanmak bir şekilde sorgulanmalıdır.
Sindirim sistemi problemleriniz var ise…
Sindirim sistemi problemleri var ise kulak çınlaması da bunun içine katılmalıdır. Özellikle kulak çınlaması ile ilgili sindirim sisteminin bağlantısının ortak noktası serotanindir.
Kabızlık
İshal
İBS (Huzursuz Bağırsak Sendromu) var ise kulak çınlaması sorgulanmalı. Yeme içme alışkanlıklarınız ve beslenme alışkanlıklarınız da bunu tetikler. Tamamıyla olayın aslında gastroenteroloji ile bağlantısı olması bu yaşadıklarınızı sorgular nitelikte bir değer oluşturmalı. Zira problemin özüne indiğinde ortada sindirim sistemi ile ilgili sorunlar olması, buradan başlamanızı önemsetmeli.
Bu kısımda hikaye ve tüm bunları tetikleyen şeyler çok önemli. İşin biraz daha derinine inersek yani sindirim sistemine tutunup aşağıya inersek bir takım şeyler hakkında bilgi sahibi olmamız gerekecek.
Nedir bunlar?
Beslenme alışkanlıklarımız
Bağırsak Florası
Mikrobiyota
Sibo
Mide Asidi
Patojenler (Parazit ve Bakteriler)
Beslenme alışkanlıklarımız ile ilgili şunu söylemek daha doğru olmalı ki, geçmişte yaşadığınız bir takım olayların arasında ciddi besin zehirlenmeleri olabilir ve sonrasında bağırsak florasını bozmuş olabilir sonrasında bağırsaklarda aşırı bakteri artışına neden olabilirsiniz. Bağırsak düzeninin bozulması demek, bağırsaklarda aşırı bakteri üremesini de beraberinde getirebilir ve sonrasında tuvalet alışkanlıklarınız değişkenlik sağlar. Kabızlık ve ishal bunun en belirgin nedenidir.
Bağırsak florası: İçeride bilmediğimiz veya anlamlandıramadığımız bir çok şey oluyor ve içeride 2 kg yakın olduğu söylenen triyonlarca bakteri var. Akabinde bunların birbiri arasındaki dengesi ve yararlı olanların zararlılarla savaşması ve ortaya farklı nedenleri koyuyor.
Şunu da bilmeli ki bağırsaklar insanların ikinci beynidir. Bu sebeple dolaylı olarak kulak çınlamasının bağırsaklarla ilgili bir bağlantısı vardır. Antidepresanlarla olayı geçiştirmek o an ki zamanı belli bir süre durdurmanızı sağlar. Fakat sorunu çözecek midir? Muamma…
Sibo dediğimiz olayda burada çok önemli bir detay. Çünkü buradaki dengenin bozulması demek, insan vücudu içerisinde farklı şeylerin meydana gelmesi demek. Vücudun bu denli mikrobiyotası bozulursa ortaya farklı şeylerin çıkması an meselesi. Bununla birlikte doktor teşhisi çok önemli. Aslında bundan ziyade özel labratuarlarda yapılan tetikler bunu belirlemede yardımcı oluyor.
Kısacası eğer ki kulak çınlaması var ise şu iki şeyi gözden geçirin.
1-Kabızlık
2-İshal
Bir diğer mesele buradaki mide asidinin yetersiz oluşudur. Eğer ki mide asidi düşük ise bir çok fırsatçı bakterinin kendisine yaşam alanı oluşturması demektir. İyi sindirilmemiş besinler, toksit etkileri, helicobacter pylorinin mideye yerleşmesi, ve sonrasında sindirim sisteminin bozulması gibi etkenleri bir araya getirir. Mide asidinin güçlü olması zararlı bakterilerinin oluşmasını engellemektedir. Fakat zayıf ise ortada bir takım sorunların çıkması demektir. Aslında buna bir sebep etken de helicobacter pylori‘dir. Çünkü bu güçlü bakteri aynı zamanda mide asidinin az olmasından da sorumludur.
Çok fazla konuyu dağıtmadan; Psikolojinizin alt üst olmasında ve mutlu olamıyor olmanızın altında bir takım sindirim ve gastrolojik problemler yatabilir. Böyle bir durumda insanın önce sindirim sistemini sorgulaması ve tedaviye buradan başlaması en önemli seçenek olmalıdır. Bunun için dahiliye ve gastroenteroloji bölümüne randevu almak en doğru tercih olacaktır.
Son olarak kulak çınlaması tinnitus ile ilgili covid 19 geçiren kişilerde de görülmesi sorgulanması gereken bir eylem olduğunu düşünüyorum. Daha da ötesi ingiltere’de yapılan aşılardan sonra yapılan tinnitus (kulak çınlamasının) artması yine bir şeylere işaret diye düşünüyorum. Covid 19 ve Covid 19 aşılarının tinnitus ile bağlantısının olması sorgulamaya açık değerler taşımalıdır.
Kulak Çınlamasının İlacı Var Mı?
Kulak çınlaması ile ilgili oto-313 ilaç çalışmaları Otonomy tarafından yapılmaktadır. Firma faz denemeleri sonrası fda onay alırsa 2021-2022 arası piyasaya sürmeyi hedefliyor. Tabi bu tarihler sonuç ve başarıya göre değişim sağlayabilir.
Kulak Çınlaması Geçici Mi?
Kulak çınlamasının bir çok nedeni vardır. Bunun geçici olup olmadığı zamanla belirlenebilir. Uzman doktorlar tarafından muayene edildiğinde kulak çınlaması ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Kulak Çınlamasının Sebepleri Neler?
Kulak çınlamasının sebepleri arasında en belirgin boyun düzleşmesi diyebiliriz. Fakat bununla birlikte sindirim sistemi, sinir sistemi, anksiyete, panik atak, stress, yüksek sese maruz kalmak vb sebepler. Tabi bu ve buna benzer sebepleri arasında doğru seçenekleri bulmak için uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz daha doğru tercih olacaktır.
Covid 19 ve Kulak Çınlaması tinnitus ilişkisi
Bir çok forum ve başlıklarda covid 19 geçiren kişilerin kulak çınlamasına yakalandığı yazmaktadır.
1- İlgili yazı buraya tıklayın.
2- Kulak çınlaması facebook grubu burayı tıklayın.
Her geçen gün kulak çınlaması sayısı artış göstermektedir.
Daha fazla bilgi ve içerik için blog yazımızı takip etmeyi unutmayın.
[…] içerisinde yer alsa da buradan bir kaç teoriyi belirtebiliriz. İlgili yazıyı okumak için buraya tıklayınız. (sindirim sistemi ve […]
[…] Ayrıca Bkz; https://www.solargezi.com/kulak-cinlamasinin-altinda-sindirim-sistemi-mi-var/ […]
[…] buna önceki konumuzda şüphe olarak değerlendirmiştik. Buradan bakabilirsiniz. Evet sindirim sistemi de kulak çınlaması için önemli. Şu anda bununla ilgili […]