AraştırmaBlogSağlık

Kolajenin İçeriğinde Bulunan Amino Asitler

 

Kolajenin İçeriğinde Bulunan Amino Asitler

Bu yazımızda Kolajenin İçeriğinde Bulunan Amino Asitler ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Kolajen saç ve cilt sağlığı, eklem ve dokular için önemli amino asitleri içeriğinde bulunduran bir protein sarmalı diyebiliriz. Sindirim ve Hareket sistemi içinde gerekli olan amino asitleri de içinde bulunduran,  aynı zamanda vücut son derece önemli ve kritik noktada yer alan besindir. Yazının başında ”Kolajenin” içeriğinde bulunan amino asitler için şunları söyleyebiliriz. Tüm amino asitler, kolajenin içinde tek bir noktada toplanmış. Normalinde saymış olduğumuz bu 18 amino asitler ”Supplumentler” şeklinde ayrı ayrı farklı markalar ve gramajlar şeklinde satılmaktadır. Kolajen açısından değerlendirecek olursak, hepsi tek bir noktada toplanmış demek mümkün. Amino asitlerin görevini sözlük sitemizde belirttik. Buradan okuyabilirsiniz.

Şimdi size kolajenin içeriğinde bulunan amino asitlerden söz etmek istiyoruz. Bunları sıralamak gerekirse başlıca şöyledir.

Kolajenin İçeriğinde Bulunan Amino Asitler

1.Grup

Alanine
Arginine
Aspartic Acid
Glutamic Acid
Glycine
Histidine


2.Grup

Hydroxylysine
Hydroxyproline
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine


3.Grup

Phenylalanine
Proline
Serine
Threonine
Tyrosine
Valine


İlgili ürün:  Buradan tıkla…

Haydi o zaman ürünün içeriğindeki amino asitten tek tek başlayalım…

Alanine (alanin): Alanin esansiyel olmayan bir amino asittir ve doğrudan diyetten alınması gerekmez. Süt ürünleri, et, fındık, soya ve kepekli tahıllar gibi çeşitli gıdalarda bulunur. Alanin, en basit polar olmayan amino asitlerden biridir.

İşlevselliği: B vitaminlerinin işlenmesi.
Triptofan ve B6 vitaminini parçalamak.
Asit metabolizmasına yardımcı olmak.
Artan bağışıklığı Sağlama.
Triptofan metabolizmasını kolaylaştırmak.
Karnosin, anserin ve pantotenik asit (B5 vitamini) oluşturma.
Beyne ve merkezi sinir sistemine enerji sağlamak.
Kas dokusunu oluşturmaya ve onarmaya yardımcı olmak.
Karaciğerin kanı detoksifiye etmesine yardımcı olmak.
Hücreleri oksidatif hasardan korumak.
Normal kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olmak.


Arginine

Arginine: Vücutta, amino asit arginin nitrik oksite (NO) dönüşür. Nitrik oksit, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olan ve ayrıca dolaşımı iyileştiren güçlü bir nörotransmiterdir. Bazı kanıtlar, argininin kalbin atardamarlarındaki kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Arginin saç sağlığı açısından da önemli bir amino asittir.


Aspartic Acid:

Aspartik asit, insan vücudundaki proteinlerin sentezlenmesinden ve hormonların düzenlenmesinden sorumlu yapı taşı amino asitlerden biridir.

Aspartik asit iki şekilde gelir: L-aspartik asit ve D-aspartik asit.

L-
aspartik asit vücutta sentezlenen proteinlerin bir parçası haline gelir ve vücudun bağışıklık sisteminin işlevini destekleyen antikorların üretimini teşvik etmekten sorumludur.

D-aspartik asit, proteinleri sentezlemek için kullanılmaz. Tipik olarak hipofiz bezinde ve testislerde bulunur ve düzenlenmesi, salınması,
ve testosteron ve luteinize edici hormonun (LH) sentezi.

LH, bir kadının yumurtalıklarının adet döngüsü sırasında bir yumurtayı ne zaman serbest bıraktığını düzenlemekten ve erkeklerde sperm üretimini teşvik etmekten sorumludur.

Aspartik asit, insanlarda dört temel amino asidin sentezinde yer alır: metiyonin, treonin, izolösin ve lisin.
Metabolizmada metionin kullanılır; treonin merkezi sinir sisteminde, kardiyovasküler sistemde ve bağışıklık sisteminde kullanılır; enerji regülasyonunda izolösin kullanılır; lizin büyüme ve kas döngüsünde kullanılır.


Kolajenin İçeriğinde Bulunan Amino Asitler

Not: Kolajenin içinde bulunan glutamic asit, amino asitlerin en önemli grupları içerisinde yer alır.

 Kolajenin İçeriğinde Bulunan Glutamic Asit:

1. Hafızayı ve Odaklanmayı Geliştirme Odaklıdır.

Glutamik asit, beyin için yakıt görevi görür. Tahmin edebileceğiniz gibi, beyniniz üzerinde bir takım faydaları vardır. Beyin için yakıt olmasının yanı sıra, bu amino asit, odaklanmayı teşvik etmeye ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur. Beyinde kimyasal bir haberci olduğu için zihinsel berraklığı ve ruh halini artırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Bu nedenle amino asit, Parkinson, şizofreni, depresyon ve anksiyete gibi durumların tedavisine yardımcı olmak için kullanılır. Glutamic Acid kolajende bulunan amino asitlerden biridir.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmesindeki Etkisi.

Vücudunuz glutatyon üretmek için glutamik asit kullanır. Glutatyon, vücudun hücrelerinde bulunan ve bağışıklık sistemini destekleyen güçlü bir antioksidandır.
Bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışması için hassas bir glutatyon dengesine ihtiyacı vardır. Glutatyon, serbest radikallerle savaşmak, hücreleri korumak ve bağışıklık sistemini desteklemek için özellikle önemlidir.

3. Prostat Sağlığını Destekleyicisi.

Glutamik asit vücudun birçok farklı bölgesinde anahtar rol oynar. Prostat dahil. Amino asit, prostatın düzgün çalışması için gereklidir. Erkekler yaşlandıkça, prostat bezlerinin boyutunun artmaya başlaması yaygındır. Bu durumun tıbbi adı prostat hiperplazisidir (BPH). 51 ila 60 yaş arasındaki tüm erkeklerin yaklaşık yarısında BPH vardır ve 80 yaşın üzerindeki erkeklerin %90’ında BPH vardır.
Uzmanlar genellikle BPH semptomlarını azaltmak için prostat sağlığı için glutamik asit takviyeleri önermektedir.

4. Vücut İçin Detoks Görevi Sağlar.

Glutamik asit, kan-beyin bariyerini geçebilen birkaç besin maddesinden biridir. Amino asit, hücreleri detoksifiye etme yeteneği ile bilinir. Özellikle amonyak üzerindeki etkisi. Yoğun egzersiz sırasında,
kas hücrelerindeki amonyak seviyeleri artar. Bu kas iyileşmesini yavaşlatabilir. Amino asit nitrojene bağlanır ve glutamine dönüşür. Toksik atıklardan kurtulan ve vücuttaki amonyağı detoksifiye eden bu işlemdir.

5. Sindirim Sağlığına Fayda Sağlamada Öncülük Eder.

Glutamik asit, sindirim sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir.
Çalışmalar, glutamik asidin besin emilimini teşvik ederek ve sağlıklı bir bağırsak astarını koruyarak sağlıklı bir sindirim sistemini desteklediğini göstermektedir. Ayrıca bağırsaktaki serotonin konsantrasyonunu optimize ettiği görülüyor. Serotonin, uykunuz, iştahınız ve sakin hissetmeniz için gerekli olan çok önemli bir nörotransmiterdir.

Ek: Bağırsak ve sindirim sağlığınız genel sağlığınızda büyük rol oynar. İşlenmiş et ve abur cubur gibi yiyecekler, bağırsaklarınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve sindirim sisteminizi engelleyebilir.

Amino Asitler


Glycine

Glisin, Vücutta bir dizi önemli işlevi olan bir amino asittir. Glisin, diğer rollerin yanı sıra bir nörotransmiter, kolajenin bir bileşeni ve çeşitli biyomoleküllerin (örneğin, kreatin, heme) öncüsü olarak görev yapar. Glisin genellikle şartlı olarak gerekli kabul edilir, yani vücutta genellikle yeterli miktarlarda üretilebilir. Bununla birlikte, belirli bağlamlarda (örneğin hamilelik) diyetten daha fazla glisin gerekebilir. Glisin çoğu protein kaynağında bulunur, yani yaygın glisin kaynakları arasında et, yumurta, soya fasulyesi, mercimek ve süt ürünleri bulunur.


Histidin:

Histidin, vücut tarafından böbrek fonksiyonunu, sinirlerin iletimini, mide salgılarını ve bağışıklık sistemini etkileyen spesifik hormonlar ve metabolitler yapmak için kullanılır.

Histidin ayrıca doku onarımı ve büyümesi üzerinde, kan hücrelerinin yapımında ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca vücutta histamin yapmak için kullanılır.

Histidinin vücuttaki birincil işlevi, eser elementleri düzenlemek ve metabolize etmeye (parçalamak ve enerji için kullanmak) yardımcı olmaktır.


Hidroksilisin:

Hidroksilisin; kollajen moleküllerinin hücreler arasındaki boşluklarda birbirleriyle çapraz bağlar adı verilen kararlı etkileşimler oluşturması için gereklidir. Çapraz bağlar, çok güçlü kolajen liflerinin oluşumuyla sonuçlanır.


Isoleucine:

Dallı zincirli amino asitlerden biri olan izolösin, büyüme, bağışıklık, protein metabolizması, yağ asidi metabolizması ve glikoz taşınması gibi tüm vücudun fizyolojik fonksiyonlarında da kritik öneme sahiptir. İzolösin, bağışıklık organları, hücreler ve reaktif maddeler dahil olmak üzere bağışıklık sistemini iyileştirebilir.


Leucine:

Lösin, protein sentezi için gerekli bir amino asittir. Ek olarak, diğer amino asitlere benzer şekilde, lösinin karbon iskeleti ATP üretmek için kullanılabilir. Bununla birlikte lösin, protein sentezi, doku rejenerasyonu ve metabolizma gibi çeşitli hücresel süreçleri de düzenleyebilir.


Lysine:

Lizin, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı oluyor gibi görünüyor ve cilt, tendonlar ve kıkırdak dahil olmak üzere kemikler ve bağ dokuları için önemli bir madde olan kolajen oluşumunda önemli bir rol oynuyor. Çoğu insan diyetlerinde yeterince lizin alır.


Methionine:

Metionin, bir antioksidandır. Vücudun iyonlaştırıcı radyasyonun neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olabilir. Ağır metaller gibi vücuttaki zararlı maddeleri detoksifiye edebilir. Ayrıca asetaminofen zehirlenmesinden kaynaklanan karaciğer hasarını da önleyebilir.


Phenylalanine:

Fenilalanin, beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan nörotransmitter norepinefrin ve dopaminin üretiminde yer alır. Fenilalanin ayrıca cilde, saça ve gözlere renk veren melanin pigmentinin üretimine de yardımcı olur.


Proline:

Prolin, protein sentezi ve yapısında, metabolizmada (özellikle pirolin-5-karboksilat yoluyla arginin, poliaminler ve glutamat sentezinde) ve beslenmede, ayrıca yara iyileşmesinde, antioksidatif reaksiyonlarda ve bağışıklık sisteminde ve bağırsak florası sağlığında önemli roller oynar.


Serine:

L-serin, protein sentezi, nörotransmisyon ve folat ve metionin döngüleri ve sfingolipidler, fosfolipidler ve kükürt içeren amino asitlerin sentezi dahil olmak üzere çok çeşitli hücresel işlevlerde önemli bir rol oynar. L-serinin bir hidroksil yan zinciri, proteinlerin polaritesine katkıda bulunur,
ve protein fonksiyonunu düzenlemek için bir fosfat grubunun bağlanması için birincil bir bölge olarak hizmet eder. D-izoformu olan D-serin, benzersiz bir role sahiptir. Son çalışmalar, L-serin için artan gereksinimleri ve bazı hastalıklarda potansiyel terapötik kullanımını göstermektedir. L-serin eksikliği, sinir sisteminin işlev bozukluğu ile ilişkilidir.


Threonine:

Treonin, bir amino asittir. Amino asitler, vücudun protein yapmak için kullandığı yapı taşlarıdır. Treonin, spinal spastisite, multipl skleroz, ailesel spastik paraparezi ve amyotrofik lateral skleroz (ALS, Lou Gehrig hastalığı) dahil olmak üzere çeşitli sinir sistemi bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.


Tyrosine:

Tirozin, uyanıklığı, dikkati ve odaklanmayı geliştirmek için kullanılan popüler bir besin takviyesidir. Sinir hücrelerinin iletişim kurmasına yardımcı olan ve hatta ruh halini düzenleyebilen önemli beyin kimyasalları üretir. Tirozin ile ilgili çok önemli ve daha fazla olan bilgiler ayrıca burada yer almaktadır.


Valine:

Valin, zihinsel odaklanma, kas koordinasyonu ve duygusal sakinlik için gereklidir. İnsanlar kas büyümesi, doku onarımı ve enerji için valin takviyeleri kullanabilir. Eksikliği uykusuzluğa ve zihinsel işlevin azalmasına neden olabilir.


Not:

Özetle: Saymış olduğumuz bu amino asitlerin tek bir noktada kolajende toplanması çok önemli ve kritik bir noktada değil mi sağlık açısından? Kolajenin Sağlığa Faydaları açısından bu durum değerlendirmeye tabi tutulmalı. Kolajen hakkında bir çok araştırma, amino asitler tarafından değerlendirmeye tabi tutulmuyor.  Atalarımız; kemik suyu, kemik ve et tüketimi, balık tüketiminde sağlık açısından çok önemli bir noktaya değinmişler aslında. Tüm bunların peşi sıra kolajende hidrolize işlemler de çok önemlidir emilim açısından. (Doktoranıza danışmadan kullanmayanız) Yukarıda saymış olduğumuz amino asitlerin içeriği aşağıdaki kolajen markasında bulunmaktadır. Resmin üzerine tıklamanız yeterlidir.

İlgili Ürün Görseli:

Youtheory Kolajen - Solargezi - Amino Asit Araştırması

Ayrıca; Kolajen tip 1 ve 3 Saç ve Cilt Sağlığı Bakımından da önemli rol oynar.

Ayrıca Kolajen Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Daha fazla bilgi ve içerik için instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

0 0 votes
Article Rating

SolarGezi

Solargezi Yöneticisi

Subscribe
Bildir
guest
8 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Kolajen Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz? - SolarGezi.com
Kasım 12, 2022 10:05 pm

[…] hidrolize süreci devreye giriyor Kolajenin içeriğinde bulunan amino asitleri öğrenmek için burayı […]

trackback
Yurtdışında En Çok Tercih Edilen Kolajen Markaları - SolarGezi.com
Kasım 13, 2022 11:55 am

[…] bazı durumlar var. Bu içerikte sağlayacağımız kolajen ile ilgili en önemli mesele ise kolajenin içeriğinde bulunan amino asitler ve bu amino asitlere bağlı […]

trackback
Diz ve eklem ağrıları için arthri flex | Arthri Flex | Solargezi.com
Kasım 14, 2022 12:05 pm

[…] Ayrıca: Kolajen ve İçeriğinde Bulunan Amino Asitler. […]

trackback
Neocell Kolajen | Tip 1-3 Kolajen Grubu | Ürün İnceleme -
Aralık 23, 2022 11:18 am

[…] İçeriğindeki zengin amino asitler sayesinde, saç ve cilt için son derece önem taşır. (Bu yazımızda kolajenlerde bulunan amino asitlerden bahsettik tıkla…) Bu amino asitlerden başlıca en önemlilerini sıralayacak olursak ve bu yazımızda bir kaçına […]

trackback
Kolajen Tüketimi Neden Önemli? - Solargezi Forum
Ocak 3, 2023 8:10 pm

[…] ve doku için tercih ediliyor. Son günlerde kolajen kullanımı ile ciddi araştırmalar mevcut. Kolajenin içinde bulunan amino asitler sağlık açısından da çok önemli. Vücudun temel yapı taşı olan amino asitler sayesinde […]

trackback
Kolajen Takviyesinin Faydaları - Solargezi Forum
Ocak 15, 2023 6:30 pm

[…] Diyette bu amino asidi tüketmek gerekli değildir ancak bunu yapmak zararlı DEĞİLDİR. Hidroksiprolin, arginin ve aspartik asit […]

trackback
Kolajenin Eklem Sağlığına Faydaları - Solargezi Forum
Ocak 20, 2023 9:43 am

[…] Kolajenin içinde bulunan amino asitler. […]

trackback
‌‌‌‌Kolajen Peptitlerin Sağlığa Olan Faydaları - Solargezi Forum
Ocak 20, 2023 12:30 pm

[…] Kolajenin içeriğinde bulunan amino asitler, kas geliştirme, kalp sağlığı, bilişsel işlevler ve çok daha fazlası için çeşitli kullanımlara ve faydalara sahip olan hem gerekli olmayan (koşullu olarak da adlandırılır) hem de temel tiplerin bir karışımını içerir. […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
Paylaş
Bağlantıyı kopyala