Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler


Yazan: Gıda Yüksek Müh. Nur Kara Aktaş


Hangi kahve türleri içilmemeli kahveler nelere dikkat etmeli


Kahve hakkında biraz bilgi verelim

Kahve nedir?

Kahve; Kahvenin asıl kaynağı kahve ağacı denilen bir bitkidir aslında. Bu bitkinin kiraza benzeyen meyvelerin içerisinde ince iki çekirdek bulunur. Her çekirdeğin içinde tohum yani kahve tanesi vardır. Bu haliyle yeşil renkli olan kahve çekirdeği kurutularak günlük hayattaki yerini alır.
Kahvenin kurutulması kahve çekirdekleri, güneşe serilerek ya da kurutma makineleri ile nem miktarı % 53’den %12’ye düşecek şekilde kurutulurlar. Kurutma sırasında kahvenin renk ve aroması değişir.

Kahvenin Kavrulması

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler

Kahve çekirdekleri sürekli çalışan bir kavurma sistemi ile kavrulur ve bu sırada kahvenin bilinen karakteristik aroması oluşur.Genellikle 260 °C’de 5 dakikada kavurma işlemi gerçekleştirilir. Son olarak soğutulan kahve öğütülür.Buraya kadar her şey normal. Tüm farklılıklar bu aşamadan sonra oluşmaktadır. Günlük hayatta en çok kullanılan kahve çeşitlerindeki bu farklılıklara bir göz atalım;


Kahve çeşitleri


Türk kahvesi

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler

Kahve çeşitleri türk kahvesi

 

 

Kavrulma derecesiyle hazır kahvelerden ayrılan Türk kahvesi antioksidan açısından bu yazıda bahsedeceğimiz diğer kahvelere göre %27 daha zengindir. Meyve suyundan çok daha fazla antioksidan (vücutta kanser gibi hasara yol açan maddeleri önleyen) içeriğine sahiptir. Bazen Türk kahvelerinin tadı markadan markaya farklılık gösteriyor. Bunun sebebi de öğütme işlemi sırasında ısının ayarlanamaması. Öğütme sırasında sıcaklık 40 dereceyi aştığında hem Türk kahvesini karartır hem de lezzet kayıplarına yol açar. Bu Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler için önemli bir bilgi.

Filtre Kahve

Filtre kahve

Birçok kahve çeşidi içinde toplam fenol ve antioksidan (vücut için faydalı bileşenler) değeri en yüksek olan kahve filtre kahvedir. Hatta kolesterole etkisi daha düşük olduğu için her kesim tarafından içilebilecek bir türdür.

Klasik Hazır (İnstant) Kahveler

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler (2)

Kahve çeşitleri ve içerikleri

Hazır kahve üretimi, klasik şekilde işlenmiş kahve çekirdeklerinin kavrulup çekildikten sonra sıcak suyla karıştırılıp dev tanklarda çok koyu bir kahve olarak hazırlanmasıyla başlar.
Daha sonra bu kahve defalarca süzülerek içindeki suda erimeyen kahve parçacıkları ayıklanır
ve bu çok koyu kahve tamamen kurutulur. Böylece hazır granül kahve oluşur. Bu işlemler esnasında yüksek sıcaklık sebebiyle çok fazla aromatik kayıplar oluşur

Gold İnstant Kahve

Kahve çeşitleri ve içerikleri hakkında bilmeniz gerekenler

Genellikle “Gold” kalite diye satılan bu granül kahve türü, dondurarak kurutma yöntemiyle yapılır. Bu yöntemin normal instand kahveden en önemli farkı, düşük sıcaklıkta yapılmasıdır. Bu sayede, fazla ısıyla ortaya çıkan koyu renk, acı tat ve yanık koku bu kahvede olmaz.
Görüldüğü üzere piyasada çok çeşitli kahvelerin yer alması ve kalitelerinin farklı olmasının tek sebebi kurutma sıcaklığıdır.

3’ü Bir Arada Kahve ve içeriği

3’ü Bir Arada Kahve ve içeriği

Kahve olduğunu düşünerek içtiğiniz bu ürünler aslında sadece %2 oranında kahve içermektedir.Yaklaşık %80’i ise kahve beyazlatıcısı. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan kahvenin kavrulma aşaması daha uzun sürmekte ve yanık, acı tada sahip bir kahve oluşmakta. Acı tada sahip bu kahveler ise ancak kahve beyazlatıcısıyla yumuşatılabiliyor. Bu tür kahvelerin geri kalan %18’lik kısmı ise aşağıda sayacağım katkı maddelerinden oluşuyor. 

* Yanmış ve toksit (zehirli) maddeleri artmış olan kahve ( bu katkılarla bir araya gelince 3’ü bir arada kahvelere neden kansorejen denildiğini anlamak güç olmayacaktır.)
*Bu %18lik kısmını asitliği düzenleyiciler: 
  • Dipotasyum fosfat
  • Sodyum polifosfat
  • Trisodyum sitrat
  • Pentasodyum trifosfat
  • Süt proteini
  • Emülgatör
  • Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri
  • Yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinin mono ve diasetil tartarik asit esterleri
  • Aroma vericiler (krema ve süt)
  • Topaklanmayı önleyici (silikon dioksit)
  • Renklendirici (titanyumdioksit)
  • Sukroz, çözünebilir kahve

Aroma vericiler ve tuz oluşturmaktadır.

Gıda yüksek müh. Nur kara aktaş


Daha fazla bilgi ve içerik için sağlık köşe yazılarımızı takip edebilirsiniz.

 

0 0 votes
Article Rating

SolarGezi

Solargezi Yöneticisi

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Paylaş
Bağlantıyı kopyala