Köşe yazısıSağlık

İçmesen olmaz mı?

İçmesen olmaz mı?


Yazan: Gürkan Duman

 

Bu başlığı okuduğunuzda aklınıza ilk gelen, size ilk zarar veren şey nedir sorusu? Ya sigara ya alkol öyle değil mi? ya da ikisi… 

Sadece bir gün içmeyerek bir hafta içmeyeceğinizi, bir hafta içmezseniz bir ay daha dayanabileceğinizi, bir ay boyunca dayandınız diyelim bir sene daha güçlü olabileceğinizi, bu güçle iradenize sahip olup, sağlığınıza 10 sene boyunca güzel şeyler katabileceğinizi biliyor musunuz? 

Peki içmeseniz olmaz mı?


Sigara içmesen olmaz mı

Sigarayı ve içkiyi bırakmak için hala şansınız  var…

(İçmesen olmaz mı?)

Eğer ki sigara veya alkolü tüketen bir insansanız ve iradenizi bu tür şeylerden haz etmeme yönünde kullanmaktan yanaysanız burada size geniş çaplı bir kapı açılıyor demektir. Çünkü bu zararlı şeylerden pişmanlık duyuyor, pişmanlık duygusunu içtikten sonra yaşıyorsanız, bırakmak için hala bir şansınız var demektir.

Bu şansı değerlendirmek zor. Kolay bir şey olsa burada bunu yazmak bu kadar da kolay olmazdı. Çünkü bu satırları yazarken tüm zorluk derecelerini göz önünden geçiriyor, öyle yazıyorum. Empati duygularımın sınırlarını zorluyorum. Sigara ve içki içen insanların pişmanlıklarını geniş çaplı gözlemliyorum.

Gözlemlediklerimden bazıları bu kötü alışkanlıkları mutluluk hedefleri olarak belirliyorlar. Şöyle bir anektod da bulunayım; eğer ki sonunun güzel olabileceği bir yolda eziyet çekiyorsanız, yaşadığınız her günü, sizi o sona yaklaştıran mutluluğu ile hareket ederseniz. Yani buradaki güç, zorluklar değil hedef belirlediğiniz mutluluklardır. Öyleyse buradaki mutluluklarda  hem eleştiri, hem sorgulama, hem de neden aramalıyız?

Sonuna hedef koyduğumuz mutlulukların bizi gerçekten gerçek mutluluğa ulaştırma payı nedir? Burada yaşadığımız mutluluk anlık bir mutluluk mu? Eğer ki anlık ise kısır döngüye giriyor mu? Bu kısır döngü bizi hayatın neresinde karşılıyor gibi sorunları da cevabını ararız.

Örneğin; Yemek yedikten sonra sigara yakmanın mutluluğu paha biçilemez bir duygu öyle değil mi? Siz yemek yemeden önce sigara yakmanın güzel bir hedef olduğunu, bu hedef doğrultusunda sizi mutlu eden güzel sonuçların olduğunu bilincinize yüklüyorsunuz. Burada yemek yemeyi arka planda bırakıp, yemek yedikten sonra sigarayı içmeyi mutluluk planına ekliyorsunuz. Bununda öncesinde yemek yemek için önce maddi bir gücünüz yoksa maddi bir güce ihtiyaç duymayı ve bunun neticesinde bazı zorluklarla çalışmayı da amaç edinmeniz gerekiyor.

İçmesen olmaz mı?

Tüm bunların sonucu, sonunda sizi yapay bir şekilde mutlu edip ömrünüzden gerçek anlamda zaman ve sağlığınızı çalan bir düşmanla karşı karşıyasınız.

Yaşamınızdaki en önemli şeyden, yani mutluluk karelerinden bir parça puzzle elde edinmişsiniz. O hayatınızın bir parçası haline gelmiş.

Burada maalesef beyniniz vücudunuzla savaşmıyor. İradenizdeki kötü alışkanlıklar sizin yaşantınızdan bir parça haline gelmiş. Artık vücut size savaş açmıyor. Bilakis siz ona savaş açtığınız da iradenize yenik düşmüş sayılırsınız.

Çünkü sigarada yaşantınızdan bir parça? Sonunda sizi mutlu eden bir şeyin size zarar verme olasılığını göz ardı edebilir misiniz?
Eğer ki sigara için bu şeyi söyleyebiliyorsak diğer kötü alışkanlıklara ne demeli?

Tüm bu yazılan notr cümlelere istinaden daha güçlü bir şansınız olduğunu bilmiyorsunuz.

Sigara ve alkolü bırakmak için kullanılan anahtar kelimeler

(İçmesen olmaz mı?)

Bu cümlede başta kurduğum cümlelerin daha pekiştirilmiş halini kullanacağım. Öncelikle kendiniz de bu gücü arayın. Bu güç sizin iradenizle savaşmak yerine, beyninizle barışçıl bir güce hükmedecektir. Nedir peki sigara ve alkolü bırakmak için kullanılan anahtar kelimeler?

Bir gün içmiyorsan, 1 hafta içmezsin, 1 hafta içmez isen 1 ay içmezsin 1 ay içmez isen 1 yıl içmezsin 1 yıl içmez isen 10 yıl içmezsin 10 yıl içmez isen yaşadığın ömür boyunca sigara içmezsin.

Bu anahtar kelimeler yaşadığınız her pişmanlık boyunca ortaya çıkan fakat gözükmeyen bir gücü temsil eder.

İradeniz mutlaka size şans verir

İçmesen olmaz mı ki?

(İçmesen olmaz mı?)

Eğer ki içinizde sigarayı içmeyle ilgili yaşadığınız bir pişmanlığın sonucunu onu bırakma ve çare yönünde arıyorsanız iradenizin size şans verme isteği ortaya çıkıyor demektir.

Bu durumda ortaya mutlak sebepler çıkacaktır.  Nedir bu sebepler?

Hasta olmak, sigarayı bırakmak açısından büyük bir avantajdır.  Özellikle insanın hasta olması sigarayı bırakması açısından çok büyük alternatif, çok bir güç, çok bir irade demektir.

Ne demiştik sigarayı bırakmak için kullanılan anahtar kelimeler başlığında? Bir gün içmiyorsan, 1 hafta içmezsin, 1 hafta içmez isen 1 ay içmezsin. demiştik öyle değil mi? 

Sigarayı bırakmak için bu anahtar kelimeleri iradenize sokmak en iyi sebep ve en güzel güç değil mi? Hasta olduğunda sigaradan tiksiniyor iseniz, pişmanlığınızı gücünüz ve iradenizle birleştirip ortaya büyük bir kararlılık koymuş olursunuz. Bunun neticesinde pişmanlığınızın aslında sigara içerken ki gerçekliğini de gözler önüne serersiniz. Yani siz haklıymışsınız ve gerçekten bırakmak istediğiniz ortaya çıkmış demektir.

Hastalığınızın birinci gününde içmediğiniz ve nefret ettiğiniz her bir sigara için bir şansınız var demektir. Her ikinci sigara için de birinci kez nefret atma şansınız var demektir.

Hastalığın etki durumu azalınca…

(İçmesen olmaz mı?)

Hastalığınızın etkisi geçince sigara karşı özlem duygunuz artacak. Bu mutlaka olacaktır. Çünkü siz hasta olduğunuz da sigara içmeme istediğinin farkındalığını yaşadınız. Bu içe dönüştürülmüş bir eylem değil. Gerçekleşmeyen bir teoridir. O an sizin istememe nedeniniz, bilincinizin de istememe sebebinden doğan etkendi. Fakat bu hastalık azaldığında, vücudunuzun alışkanlık kazandığı nikotine ihtiyaç duyacaksınız .

Bununla ilgili kısa bir gözlem paylaşayım.

Alışkanlık deyince nikotin, zararlı maddelerin bağımlılığı gibi şunun da aklınıza gelmesini isterim:

İçmesen olmaz mı?

El hareketi alışkanlığı

Sigara içen birisi elini günde kaç kere ağzına götürüp indiriyor bunu fark ettiniz mi? Bu sigara içme isteğiniz gibi hareketlere karşı olan alışkanlığınızı da ortaya çıkar.

Günde 1 paket sigara içen birisi ortalama elini ağzına kaç kere götürüp getirecek?  Bu da size göre sigara içme yönünde alışkanlık kazandığımız sigara içmenin yardımcı hareketlerinden birisi değil mi?

Belki siz o an sigara içmek değil de elinizi ağzınıza götüren basit bir eylemi gerçekleştirmek istiyorsunuz ve buna sigara vesile oluyordur? Böyle de düşünmek gerekmiyor mu?

Oysa o an sigara diye kalem götürseniz ağzınıza sigara içmemiş olacaksınız?

Sigara içerek alışkanlık derecelerini ve seçeneklerini ciddi anlamda çoğaltıyoruz. Hastalıktan sonra kendimize geldiğimiz de sigaraya başlamak için ufak bir kıvılcım arıyoruz.

Bu kısır döngü, hastayken sigara içmeme dürtüsünü aşırı derece öldürüyor. Kesinlikle kıvılcımdan (bahanelerden) uzak yaşayın. Bunun için yeme alışkanlıklarınızı çoğaltın, mutluluk hedeflerinizi yapay yönlere değil gerçek hedeflere kurun.

Örneğin; başta belirttiğimiz yemek yeme sonrasındaki hedefe koyduğumuz mutluluğun ne kadar gerçek olmadığını anlattık. Siz de bu hedefe yemek yedikten sonra sigara içmek değil de yemek yedikten sonra gezmeye, yeni yerler keşfetmeye, doğaya, yeşil alanlara yorun.

Konunun aslına dönelim diğer sebepte;

İçmesen olmaz mı?

Korku

Başta belirttiğimiz gibi eğer ki pişmanlığınızı sigara içmeme yönünde kullanıyorsanız hayat size sigarayı bırakmanız için ciddi fırsatlar sunuyor demektir. Bunlardan bir tanesi de korkudur.

Korku; hastayken sigarayı istememekten daha etkili bir yöntemdir. Çünkü korkunun altında ciddi gerçekler yatar.  Gerçekler insanı korkutan en etkili yönlerden birisidir.

Örneğin; sigara içen bir insanın ayağına kramp girdiğinde sebep olarak aklına gelen ilk zararlı şey yine sigaradır. Bu sebeple sonucunu sigaradan olduğunu bildiği bu zararlı maddeden uzaklaşmak ister. Çünkü korku gerçek bir eyleme dönüştüğü zaman verdiği zarar, acı çektirmenin unutulmaz bir halini sergiliyor.

Örneğin; Maç yaparken koştunuz, tıkandınız, yere yığıldınız ve nefes alamıyorsunuz ve o an hayattayken aklınıza gelen ilk şey ölüm oluyor.

O korkuyu yaşadığınız an da yine size zarar veren şeyin kötü bir alışkanlık olduğunu yani sigara olduğunu fark ediyorsunuz.

Korkunun hastalığa göre en önemli özelliği tekrarlıyor ve yeniliyor olmasıdır. Bu yenilemeler ise ölümcül sonuç doğurabilir.

İçmesen olmaz mı?

İrade ile sigarayı bırakmak

En zor yöntem denilebilir. İrade ile sigarayı bırakan kişi korku ve hastalığa gerek duymadan bunu yapar. Aslında bu en etkili ve kalıcı bir yöntem gibidir. Fakat burada iradeyle sigara bırakmanın gerçeklik seviyeleri vardır. Yani bu kararı iradenle alırken hani nedenleri (şartelleri) devre dışı bıraktığının ciddi bir önemi vardır.

Örneğin; irade ile sigarayı bırakırken, tüm bahaneler, kıvılcımları, sebepleri aklından devre dışı bıraktın mı? (ileride nüksetmemesi) adına…

Bu kararları alırken ileride yaşayacağın hangi olumsuz şeylere karşı güçlüsün?  İşte bu çok önemli. Eğer ki burada kodu doğru yaptıysan iradeni güçlü bir şekilde çalıştırırsın demektir.

Son olarak; Sigara için söylediğim her şey alkol içinde geçerlidir. Alkol lanetlenmiş en zararlı içecek türüdür. Alkolün aileleri yıkma, sosyal hayatı bitirme, dünya hayatını mahvetme, cinayet, kötü insan olma gibi zararları vardır.

Özellikle insanı trafik canavarı yapma konusunda büyük bir rol oynayan alkol, tüm kötülüklerin anasıdır.

Daha fazla bilgi için blog yazılarımızı takip edin. 

5 1 vote
Article Rating

SolarGezi

Solargezi Yöneticisi

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Paylaş
Bağlantıyı kopyala