Haber

Her mahalleye bir solar

Her mahalleye bir solar


Geçen ay yapılan düzenleme ile çatılara 10 kilovat saate kadar güneş santralı kurulmasının kolaylaştırılması sektörü hareketlendirdi. Güneş paneli üreticilerinin franchise ile yayılacağı öngörülüyor.

Her mahalleye bir solar

İSTANBUL – Enerji Piyasası

İSTANBUL – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) çatılara güneş enerjisi santralı kurulmasını, tüketicinin kendi elektriğini üretmesini, fazlasını da satmasını kolaylaştıran düzenlemesi bu piyasayı hareketlendirecek. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, mevcut elektrik tesisatçılarının güneş enerjisi montajcısı olacağı öngörüsünde bulundu. Mart ayından sonra süreci hızlanacağını öngören Telemcioğlu, “Bu adımlar piyasayı hareketlendirecek ve bununla ilgili olarak da istihdam artacak. Her mahallede bir ehliyetli elektrikçi var. Bunlar güneş enerjisi mesleki yeterlilik kurumu kapsamında güneş enerjisi sistemleri montajı ile ilgili belgeyi aldıkları zaman aynı zamanda güneş enerjisi montajcısı da olmuş olacaklar. Bizim istediğimiz de mahalle aralarında bile bunu usulüne uygun kuran insanların olması. Bu Avrupa’da böyle, Türkiye’de de olması mümkün” değerlendirmesini yaptı. Telemcioğlu ayrıca, tüketicinin 3-4 panel için başka bir şehirde bulunan fabrikalardan panel almaktansa bu işletmelerden panel almayı tercih edeceklerini düşündüğünü dile getirerek, sektörde franchise sisteminin oluşacağını söyledi.

Her mahalleye bir solar

Her mahalle için bir solar

 

Bu düzenlemeden sonra Meclis’e gönderilen ve şu sıralar

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarıda da bu konu ile ilgili bir madde yer aldı. Bu maddede şu ifadeler yer alıyor: “Elektrik piyasası düzenlemeleri kapsamında, sahibi oldukları veya kiraladıkları meskenlerde, kurulu gücü azami 10 kilovat olan, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji üretim tesislerinden ürettikleri elektrik enerjisini tedarik şirketlerine satanlara gelir vergisi ve buna bağlı KDV muafiyeti getirilmektedir.”

Dört kişilik bir ailenin ayda ortalama 250 kilovat elektrik tükettiği göz önüne alındığında çatı GES’lerin kısa sürede yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

7 Mayıs 2005 yılında 5348 sayılı YEK ile ülkemizde yenilenebilir enerjinin yolu açılmış olup uzun yıllar sonra ancak 8 Ocak 2011 6094 sayılı kanun ile uygulanabilir noktaya gelindi. 2017 yılı sonu itibarıyla; geçici kabulü yazılıp devreye giren 2.647 MW ve tutanağı alınmış 774 MW tesis ile birlikte GES kurulu gücümüz toplam 3.421 MW’a ulaşmıştır. Ülkemizde elektrik dağıtım şirketlerine yapılan lisansız başvuru 7 GW civarında olup TEDAŞ proje başvurusu 6,5 GW, onaylanan proje ise 4,5 GW civarındadır. Bu bize, önümüzdeki 1-2 yıl içinde lisansız yatırımlarda 5-6 GW kurulum hedefini göstermektedir. 2015 yılında yarışması tamamlanan lisanslı 600 MW’lık güneş enerjisi yatırımlarından 2016 yılı içinde 20 MW kurulum yapılmıştır.

ilgili yazı

0 0 votes
Article Rating

SolarGezi

Solargezi Yöneticisi

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Paylaş
Bağlantıyı kopyala