Floresan Lamba Nasıl Yapılır?
Floresan Lamba Nasıl Yapılır?
Floresan Lamba Nasıl Yapılır?
Floresan lambalar insanların az enerji harcayarak aydınlığa kavuşmasını sağlar. Peki, insan yaşamına böylesine bir kolaylık sağlayan bu lambalar nasıl yapılır?
Birinci Aşama
Floresan lambanın üretiminde ki ilk aşama tüp şeklinde camların özenli bir şekilde itinayla temizlenmesidir. İlk aşama üretim için oldukça önemli bir aşamadır. Bu cam tüpler içerisinde herhangi bir leke kalması durumunda sonraki aşamalarda bu leke giderilemez ve ortaya çıkan ürün hiçbir işe yaramaz.
İkinci Aşama
Temizlik sonrası yapılan işlem cam tüplerin istenilen şekle getirilmesidir. Tıpkı diğer camlar gibi bu cam tüplerde yeterli ısıda istenilen şekle getirilir. Yaklaşık 30 saniye gibi bir süre bu şeklin oluşması için yeterli olacaktır.
Üçüncü Aşama
İstenilen şekli alan tüplerin iç kısmı fosfor tabakası ile kaplanır. Fosfor tabakası ile kaplanmasının amacı civanın iyonlaşarak ultraviyole ışın transferi yapmasıdır. Daha sonra katot ve elektrik bileşenlerinin yerleşimi yapılır. Bu aşamada yüksek ısı çok önemlidir. Bu aşama esnasında yapılan işlemlerden biri de cam tüpün içinin hava ve gaz ile doldurulmasıdır.
Dördüncü Aşama
Dördüncü aşama esnasında cam tüpler içerisinde bulunan karbonlar alınarak onların yerine içleri cıva ile doldurulur. Bu işlemde cıvanın önemi ışık üretimidir. Cam tüpleri cıva ile doldurma işi özel makineler aracılığıyla yapılır ve düzenli bir biçimde dağılımı sağlanır. Floresan bir lambanın yapımında bir damla cıva yeterli olacaktır.
Beşinci Aşama
Floresan Lamba Nasıl Yapılır?
Floresan Lamba Nasıl Yapılır? Cam tüplerin şekil alımı iç kısımlarının dolumu tamamlandıktan sonra elektrik bileşenlerinin uzuv oluşumu yapılmaya başlanır. Uzuvlardan biri olan tellerin dış kapak kısımlarına eklenme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında kapak kısmının hava almamasına dikkat edilmesi gerekilir. Şayet eğer hava almış olursa içyapı kısmına karışmış olan maddelerin akmasına sebep olur ve yapılan bütün aşamalar boşa gitmiş olur. Hava girişi sebebiyle sistem veriminin düşmesi gerçekleşebilir.
Bütün bu aşamalar gerçekleştikten sonra kalite kontrol yapılır. Bu kontrol sırasında her bir floresanın vermiş olduğu ışık miktarı ölçülür ve hatalı olanlar ayrılırlar. Floresan lambaların yapımı da bu şekilde gerçekleşmiş olur.
Daha fazla bilgi için blog yazılarımızı takip edebilirsiniz.