Et Beni Nedir? Vücudumuz bulunan et beni hakkında bilmeniz gerekenler
Et Beni
Cildin en üst katmanında, deride oluşan ve genelde daha koyu renkte olan et parçası olarak tanımlanabilir. Tıp biliminde fibroepitelyal polip, akrokordon, molluscum pendulum olarak adlandırılıyor. Deride peduncle adı verilen küçük ve ince bir sap ile bağlantılı durumdadırlar.
Deride oluşum yerleri diğer bölgelere göre deformasyon sonucu katmanlaşma olarak gözlemlenir. Boyut olarak, farklı sebeplere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gözlemler sonucu 1 mm’ den 5-10 cm’ye kadar büyüme gösterebilmektedir.
ET beni Oluşum Sebepleri
Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak, farklı yaş gruplarında görülen et beni oluşum sebepleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;
İnsan vücudunda bir protein türü olan kolajen
Gebelik dönemlerinde meydana gelen hormon değişimleri
Ailenin diğer bireylerinde et beni mevut olması, genetik faktör
Stres, hızlı kilo alıp verme, yanlış, uygun olmayan kozmetik ve kimyasal ürün kullanımları
Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Şeker hastalığı(obozite), insülin sirenci ve tip-2 diyabeti gibi hastalıkların varlığı
HPV (human papilloma virüs) varlığı
Yüksek trigliserid
Vücudumuzda doğal olarak meydana gelen deri sürtünmeleri ve katlanmaları
Aksesuar ve kıyafetlerin vücudumuzda yarattığı sürtünmeler
Tedavi Yöntemleri
Sağlık açısından varlıklarının, herhangi bir ağrı veya kaşıntı olmaması durumunda zararı olmamaktadır. Bireyleri deri sürtünmelerinden kaynaklı olarak ağrıtan veya estetik olarak rahatsız ettiği durumlarda ilgili doktor müdahalesi ile tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda tedavi gerekmeksizin kendiliğinden, deriden ayrılması gerçekleşebilir.
Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
Cerrahi yöntem, lokal anestezi ile makas veya neşter kullanılarak yapılan bu işlemde yara izi kalabilmektedir.
Buharlaştırma (koterizasyon), alçak gerilimli bir elektrikli probla benin yakılması işlemidir. Cerrahi müdahale yöntemine göre iz kalma oranı çok daha düşüktür. Birçok et beni tedavisinde kullanılabilir.
Radyo frekans ( RF), beni dolgusuna radyo dalgalarının ısıya dönüştürülerek oluşturulan enerji ile zarar verilip tedavi edildiği yöntemdir.
Kriyoterapi, bu yönteme dondurarak tedavi de denilebilir. Et beni sıvı azot ile doldurularak deriden kopması hedeflenir. Ancak dondurulan alan sınırları belirsizliği sebebi ile ilgili dokuya zarar verip, derin iz veya çukurlar bırakabilir.
Ligasyon, cerrahi bir ip yardımı ile tedavi edilecek bölgedeki kan akışını kesecek şekilde et beni boğularak deriden kopartılır.
Bu yöntemlerin dışında doğal yöntemlerle tedavi yöntemleri bulunuyor. Et üzerine elma sirkesi, limon suyu, çay ağacı yağı gibi maddeler düzenli olarak tatbik edilerek, kopma sağlanabiliyor. Bu yöntemler dışında doktora danışılmadan, tıp biliminden uzak tüm yöntemler, dokuya daha fazla zarar verip, kanama, yaralanma, enfeksiyon gibi istenmeyen durumlara yol açar.
Ayrıca Bkz: Melanom nedir Habis melanom nedir cilt kanseri ve melanom ilişkisi
Daha fazlası için blog yazılarımızı takip etmeye devam edin.
Ayrıca bizleri instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
[…] Et Beni Nedir? Vücudumuz bulunan et beni hakkında bilmeniz gerekenler […]